Geen pre(d)tje


Een paar weken geleden lag ik opnieuw in het ziekenhuis, met opnieuw een schub. Mijn been weigerde dienst, hing als een zwaar blok aan mijn lichaam en lopen kostte flink wat moeite. Om over prikkels en mijn cognitie nog maar te zwijgen. Koffie zetten? Ha, hoe moet dat ook alweer. Een gesprek volgen? Ik kreeg er maar weinig van mee. Na overleg met de neuroloog besloten we een prednison kuur in te zetten omdat ik dusdanig achteruit ging dat de beperkingen die ik al had alleen nog maar erger werden. Aan de ene kant was ik blij en opgelucht, omdat ik weet wat prednison voor mij kan doen en het ergste op dat moment kan stoppen. De aanval in kan dammen en me er makkelijker doorheen helpt. Aan de andere kant bereidde ik me ook voor op de hel. Want het mag dan wel als een prettige oplossing klinken, een prednison is alles behalve een pre(d)tje.

Als eerst: wanneer zet je zo’n kuur nu precies in? Bij het optreden van een MS-aanval (schub) kan een korte kuur met steroïden (prednison) het herstel versnellen. Afhankelijk van de klachten kan ook het natuurlijke herstel worden afgewacht. Uiteindelijk overleg je samen met de neuroloog wat de beste optie is.

“Oh, dan neem je toch even prednison?” Of: “het zit erin dus weer door..” Vaak genoeg lees ik nog over hoe simpel mensen doen over een kuur. Klachten? Hup prednison erin en het is over.. Nope, al lijkt het vanaf de buitenkant opgelost, van binnen is nog veel stuk. 

Het lost het probleem niet even snel of makkelijk op. Je bent niet na drie tot vijf dagen weer de oude. In tegenstelling zelfs. Voor mij betekent de eerste tijd een bijwerkingen hel. De opvliegers, rode plofkop en het gejaagde gevoel zijn een behoorlijke bijkomstigheid en de eerste week tijdens en na de kuur ben ik dan ook alles behalve mezelf. Zodra de prednison begint te lopen een vieze metaalsmaak in je mond en trek in van alles en nog wat, liefst door elkaar heen. Ik lig nachten klaar wakker met hartkloppingen, zwel op van het vocht, sta in de fik en mijn klachten zijn eerder verslechterd dan verbeterd. Soms vraag je je af waarom in godsnaam je dit ook alweer deed.. Ik probeer prednison enkel te nemen wanneer mijn klachten zodanig heftig zijn dat ik er ook met aanpassingen niet meer door kan functioneren. Helaas ben ik niet gezegend met een rustig verloop en gaat er meer in dan dat ik zelf zou willen. Toch probeer ik het te beperken want gezond is zo’n dosis a la 1000 mg per dag niet. Gaf ik toe aan alle klachten dan kon ik zowat een wekelijkse shot gaan halen haha.

Ik kleur altijd prachtig rood/paars. Niet mijn meest charmante foto. Wel de realiteit..

Prednison is een fijn hulpmiddel als het echt niet meer gaat. En het kan mooie resultaten geven. Maar helaas weet je nooit van tevoren hoe een kuur uitpakt en of het dit uiteindelijk het ongemak waard is geweest. Je hoeft namelijk niet elke klacht te behandelen met prednison. Maar als je die keuze maakt is het vaak niet voor niets. Het is niet makkelijk of snel. Vaak gepaard met flink wat bijwerkingen en hoop op stilstand met verbetering. Soms doet het iets, soms ook niets. Dit is per persoon en per aanval verschillend.

Toch, nu na 4 weken ben ik blij maar vooral dankbaar dat mijn lichaam nog enigszins wilde meewerken en dat de prednison zijn werk een beetje deed. Een beetje ja, vooralsnog lijk ik opnieuw te hebben ingeleverd en tintelt m’n been nog altijd als een malle. Ook sleept het nog steeds en is dagelijks over mijn voeten heen struikelen nog een ding. Of het volledig herstelt moet de tijd nu uitwijzen. Over de afgelopen jaren heen ben ik nooit meer volledig hersteld, langzaam aan lever ik steeds meer in. En dat is een minder leuke bijkomstigheid. Het is niet meer wat het was of wat het zou moeten zijn. Maar het is iets, en dat is al heel wat.

1 reactie op “Geen pre(d)tje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.