Happy & Healthy: Sytse

In ‘Happy & Healthy’ vindt je alles over eetgewoontes, een gezonde levensstijl en leuke food gerelateerde tips. De lekkerste recepten, de leukste hotspots waar te borrelen, eten én drinken tot inspirerende verhalen. 

Sytse (30) blogt op zijn website Het Groene Broertje over lekkere recepten, geeft duurzame tips, schrijft productreviews en plaatst gesprekken over veganistisch eten/leven. Hij begon met vegetarisch maar inmiddels is hij begonnen met een volledige vegan lifestyle. Waarom hij dit doet, hoe hij dit toepast in zijn leven én welk recept je echt eens moet uitproberen deelt hij vandaag op de blog in ‘Happy & Healthy’!

Wie ben je, wat doe je en waar kennen we je van?
“Ik ben Sytse Monsma en ik leef een duurzaam en veganistisch leven. Hierover blog ik op Het Groene Broertje en je kent me waarschijnlijk van social media, bloggroepen of misschien wel via mijn eigen blog.”

Hoe lang eet je al vegan en wat waren jouw beweegreden hiervoor? “Ik eet vegan sinds juli 2016. In het verleden ben ik vegetariër geweest maar dat heb ik destijds weer laten varen omdat ‘het zo lastig was’. Als thuiswonende tiener is het ook lastig. Lastig, maar niet onmogelijk. Toch koos ik destijds voor gemak. Inmiddels heb ik de vegetarische fase overgeslagen en ben ik van omnivoor naar veganist gegaan. Over night. Waarom? Heel simpel: Ik houd van dieren en ik heb huisdieren. Hoe kan het dat ik mijn katten zie als familie en een koe/varken/kip niet? Puur omdat ik hun naam en persoonlijkheid niet ken? Dat kon ik niet langer naar mezelf verantwoorden. Na een gesprek met een (destijds) collega, wist ik het zeker. Ik wil geen dieren meer eten. Ik wil niet bijdragen aan al het leed in de voedingsindustrie. Ik kies voor een voedingspatroon dat dichtbij mezelf staat. Ik zou zelf nooit een dier kunnen slachten, dus ik heb ook niet het recht om het te eten. Daarnaast probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven en zodra je weet wat het effect van de (bio)industrie heeft op het klimaat en het leven op aarde, is er eigenlijk geen reden meer om niet veganistisch te leven. ”

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit?
“Ik eet alles. Zolang het maar vegan is. Ik ben geen #fitguy of iets in die trant. Ik houd gewoon van lekker eten. Ik smikkel dan ook vaak van vegan koek, chips, taart, you name it. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, nu ik 30 ben, wel merk dat ik daardoor aankom. Het is dus niet zo’n gek idee om maar eens wat gezonder te gaan eten. Groenten vind ik hartstikke lekker, fruit ook. Maar ik kies toch vaak voor gemak. En dat wil ik nu wel wat loslaten. Ik wil graag dichtbij mijn voeding staan. Het hele proces beleven. Het kopen, bereiden en eten. Ik wil er echt een mindfull ding van maken zodat het mijn voedingspatroon verandert. Op een dag eet ik ongeveer dit: Voor het ontbijt eet ik 2 boterhammen of een kom kwark met fruit (en soms pure hagelslag). Tussendoor eet ik dan nog een twee boterhammen, een paar oreo’s of een vegan reep. Als lunch eet ik vaak een kliekje van wat ik de avond ervoor heb gemaakt. Warm eten vind ik namelijk toch echt het allerlekkerste! ‘s Middags eet ik tussendoor vaak een stuk fruit, een handjevol ongebrande noten en soms, soms heb ik een onstilbare honger en dan eet ik nog chocolade of zo’n klein zakje chips. Ongezond hè? Ja, vegan is niet per definitie healthy. Haha! ‘s Avonds geniet ik het meest van een groot bord met een rijstgerecht erop. Of noodles. Daar ben ik ook dol op!”

Hoe doe je dat met etentjes buiten de deur?
“Uit eten gaan vind ik soms nog wel lastig. Ik bel altijd van te voren of er een vegan optie is. En als het dan echt spontaan, spontaan is, zeg maar dat we in de stad zijn en een restaurant voorbij lopen en dan toch naar binnen gaan, dan vraag ik wat er mogelijk is. Desnoods kies ik zelf verschillende dingen van de kaart en laat daar een maaltijd van maken. Een beetje chefkok vindt een vegan maaltijd terwijl het niet op de kaart staat, een leuke uitdaging!”

Hoe is jouw passie voor vegan eten ontstaan en hoe reageerde je omgeving erop?
“Vegan eten is niet echt een passie van me. Eten wel. Eten is een van mijn grootste hobby’s. Haha! Mijn omgeving reageert verschillend. Sommig mensen vind het onzin omdat je in je eentje geen verschil kunt maken (wat dus echt wel zo is! Ik spaar 35 dierenlevens per jaar), anderen vinden het heel knap. Ik zeg dan dat het helemaal niet knap is. Het is een principe waar ik achter sta. Vroeger dacht ik bij een traktatie: Neem ik 1, 2 of toch 4 minimarsjes? Nu denk ik: Nee, niet vegan. Dat maakt keuzes maken toch ook wel veel gemakkelijker. In het begin is het lastig omdat je even moet uitzoeken wat je wel en niet kan/wil eten. Maar na een maand weet je precies wat je in je winkelmandje kunt gooien en ben je in 15 minuten de hele supermarkt door. Mijn vriend is een omnivoor en dat is soms nog wel lastig. We koken vaak apart maar hij eet ook regelmatig met mij mee. Ik hoop dat altijd dat hij mijn experimenten lekker vindt want dan denk ik: YES! Weer een vegan maaltijd ;-)”

Sytse gerechten

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?
“Haha, daar hoef ik echt niet lang over na te denken! Edamame bonen! Die kan ik iedere dag, de hele dag wel eten. Ik vind ze zo ontzettend lekker. Ik ga dan ook regelmatig naar een sushirestaurant en dan bestel ik alle boontjes die ze op voorraad hebben (bij wijze van spreken).”

Welke (vegan)eettentjes vind jij echt een aanrader?
“Ik ga het liefst naar een sushirestaurant. Huh? Als vegan naar een sushirestaurant? Ja! Voor de edamame bonen, tofu sushi, groente loempia’s, zwarte bonen/sesam balletjes, avocado sushi, komkommersushi. Ga zo maar door! Het aller-allerliefst eet ik bij TAO in Leeuwarden. Ik ben er inmiddels vaste klant en ze reserveren voor mij altijd mijn favoriete tafeltje. Zo leuk! Ook ga ik graag naar Spinoza in Leeuwarden. Daar hebben ze twee menukaarten. Eentje voor vegans en eentje voor omni’s! Zo fijn!”

Als er mensen zijn die momenteel overwegen om vegan te gaan eten. Wat zijn jouw tips om te starten?
“Bedenk goed waarvoor je het doet. Wat is jouw motivatie? Gezondheid? Het milieu? De dieren? Educate jezelf daarin. Praat met veganisten (online) en zoek heerlijke recepten op internet. Alles wat je lekker vindt, kun je veganizen. Op Netflix (en Youtube) staan heel veel documentaires over voeding, veganistisch leven en bewustzijn. Er zijn veel fantastische vegan kookboeken te vinden waarin je de heerlijkste recepten kunt vinden. Cruelty Free. Zelf probeer ik mensen te inspireren met liefde voor veganistisch eten. Dus mocht je informatie zoeken, zit je met vragen of wil je gewoon wat vertellen? Laat ze hieronder achter bij de comments of  mail me dan vooral!

Foto’s: Sytse. 

Delen:

4 Reacties

  1. 27 mei 2017 / 22:17

    Heel interessant vond ik het om dit te lezen zeg! Zijn beweegredenen voor vegan eten zijn echt zo begrijpbaar en nuchter.

  2. 29 mei 2017 / 00:47

    Wat een super leuk interview!! Ik ga hem snel eens opzoeken 🙂

  3. 29 mei 2017 / 11:25

    Zijn reden waarom hij vegan is zijn erg begrijpbaar, zeer interessant!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.