Talk with | Lieke Kuiper

Omdat een extra dosis inspiratie altijd welkom is, is het tijd voor een nieuwe rubriek gevuld met inspirerende verhalen. Van dromen najagen, dwars met je ideeën tegen de stroom in, naar de andere kant van de wereld, een eigen bedrijf of nieuwe carrière, deze mensen doen het. Let’s talk with Lieke Kuiper!

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Lieke Kuiper, ik ben geboren in Utrecht, getogen in Linschoten en na een omzwerving naar Maastricht woon ik nu een aantal jaar in Amsterdam. Ik ben voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de PvdA. Ik heb gezondheidswetenschappen en filosofie gestuurde, allebei aan de VU. Ik wil na mijn bestuur nog een master doen. Mijn ouders hebben ook allebei een zorgachtergrond en ook mijn beide zusjes doen zorg studies, dus het zit er helemaal ingebakken.”

interview Lieke KuiperWat doe je naast je politieke ambities nog meer momenteel? 
“Ik houd van koken, ga geregeld naar de sportschool (wat ik zowel haat als fantastisch vind) en ik kijk graag mensen. Ik vind het verdomde fascinerend hoe onze diersoort zich in groepen gedraagt.”

Hoe ben je begonnen en wat is jouw drijfveer om actief te zijn in de politiek?
“Als kind was ik veel ziek. Met twee ouders die zorgmanager waren was er bij ons thuis genoeg ruimte dit op te vangen. Maar in zo’n ziekenhuis zie je ook de mensen die met alles wat ze in zich hebben zo hun best doen om ondanks de ellende de eindjes aan elkaar te knopen. Ik vind dat dat in een rijk land als Nederland niet zou moeten kunnen, dat die verschillen zo zichtbaar blijven bestaan. Dus nam ik me voor: als het beter met me gaat ga ik er alles aan doen dat te veranderen.”

Ik ken jou niet anders dan dat je altijd bezig bent, doorpakt en recht op je doel afgaat. Hoe ga je om met tegenslagen en zet je dit om tot actie en oplossingen?
“Ik heb redelijk snel geaccepteerd dat tegenslag bij het leven hoort. Als je het ziet als onderdeel van de route naar je doel en niet als mogelijk eindstation kun je makkelijker doorgaan. En natuurlijk vind ik mezelf ook heus weleens een avond heel zielig, wil ik meer koekjes eten dan is aankan en een flink beetje zelfmedelijden hebben terwijl iemand me een beetje knuffelt. Ik heb alleen geleerd dat je daarna gewoon weer moet doorgaan. Jezelf het verdriet niet gunnen slaat altijd terug in je gezicht, want het is soms gewoon echt kut. Maar tegenslagen hoeven niet groter te zijn dan je wil om door te vechten. Ook dat is soms moeilijk hoor, want ik ben niet gewend aan opgeven. Toen ik afgelopen jaar een hersenschudding had en toch door wilde werken omdat niemand mijn werk kon overnemen wilde ik mezelf blijven pushen. Het duurt dan echt soms te lang tot ik door heb dat dat gekkenwerk is, dat ik heel hard kan werken, maar dat het soms ook een keer niet lukt en dat dat volgende keer dan wel weer komt.”interview Lieke Kuiper

Je hebt door beperkingen geleerd om creatief te wordenwat is het beste wat dit je heeft gebracht?
“Ik heb er vechtlust van gekregen zowel enerzijds ik heb gezien hoe de regels de prachtige mensen die ik heb ontmoet niet altijd helpen, maar soms echt dwarsbomen, anderzijds omdat ik zelf ook altijd heb moeten vechten. Daarnaast ben ik er dankbaarder voor mijn lieve ouders, zusjes en vrienden van geworden die er waren op de allerslechtste en allerbeste momenten.”

Wat of wie motiveert jou?
“Als ik zie hoe ongelijk Nederland op sommige gebieden is dan voel ik heel veel strijdlust.”

Wat is het beste advies dat je ooit van iemand gekregen hebt?
“Stop er maar wat meer Lieke in” Ik ben helemaal niet zo’n politicus, ik ben ook veel te direct, maar het feit dat dat oké was deed me goed.

Je doet momenteel al zoveel, wat zou je het liefst nog willen bereiken in de toekomst?
“Ik wil graag epidemioloog worden, ik word heel gelukkig van grote datasets. Ik zou ook best blij worden als ik mezelf eindelijk kan aanleren een goed whatsapper te zijn, ik doe mijn best maar faal vaak jammerlijk. En ik droom van later een huis met een gasfornuis en een losstaande mixer, gewoon omdat die zo mooi zijn en het leven te leuk is om niet geregeld koekjes en taarten te bakken.”

Beeld: Lieke Kuiper |

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.