Omgaan met tegenslagen, hoe doe je dat?

Ik denk dat dit een van de meest gestelde vraag is die ik krijg omtrent mijn MS. Positief denken is soms erg lastig wanneer het even tegen zit. Je hebt niet altijd een keuze in wat je overkomt maar wel hoe je met de tegenslagen omgaat. Met een chronische ziekte die je leven soms a la minute op zijn kop zet maak ik nog wel eens wat mee. Positief (om)denken maakt de meest verschrikkelijke situaties soms een stuk dragelijker. Misschien ben je van nature al wel behoorlijk positief, misschien heb je er wat meer moeite mee. Vandaag een aantal tips die mij helpen om een positieve mindset te creëren én om te gaan met tegenslagen.

Voor mij is het min of meer normaal om te moeten leven met dit, het is er altijd en ik kan niet even vakantie ervan nemen. Ik moet er dus 24/7 mee dealen, of ik nu wil of niet. Met een ziekte als MS is geen enkele dag hetzelfde en moet ik regelmatig een stapje terug doen. Soms kan ik dagenlang niet eens zelfstandig een broodje smeren, soms voel ik me twee dagen heel goed en lukt er ineens veel meer wat ik later weer inlever. Ik heb vaak pijn, slik een berg aan medicijnen waar ik een eigen apotheek mee kan vullen en zit soms meer in het ziekenhuis dan thuis. Mensen dicht in mijn omgeving weten hiervan maar tegelijkertijd is het iets wat andere mensen niet meteen zullen merken aan mij. Ik zie er ‘normaal’ uit. Er zullen altijd mindere momenten/dagen zijn maar ik kies ervoor om het positief te zien en mogelijkheden te creëren. En hoe ik dat dan doe? Zo:

Let it goooo | Elsa zingt dit niet voor niks ;-). Je hebt niet altijd invloed op situatie die ontstaan of de dingen die je moet doen maar zo af en toe kan je wel iets veranderen. Gebruik die invloed dan ook! Is er een negatieve invloed van buitenaf? Skip het. Maakt je studie/werk niet gelukkig? Kijk verder dan dat, wie weet is er iets totaal anders wat je wel ligt. Zet alles eens op een rijtje en kijk waar je wel en niet blij van wordt. Zo zie je of je ergens verandering in kunt brengen.

Las een baaldag in | Misschien niet het eerste waar je aan zult denken en met alle #positivevibes online en ook niet hetgeen wat je wilt of waar je zin in hebt. Maar als er minder fijne dingen gebeuren, de druk hoog is of je wat baaldagen (achter elkaar) hebt en altijd maar door gaat, iets wat ik vaak doe, is het soms heel fijn om gewoon even een gigantische kutdag te hebben. Ik vond dit altijd een beetje overdreven, niet zeiken maar doorgaan is vooral mijn motto maar soms heb je het gewoon even nodig. Toen ik bij de psycholoog kwam om naast mijn revalidatie ook gewoon eens over alles te praten werd dit mij al snel duidelijk gemaakt. Ik ga altijd maar door, door en door. En dat is niet gezond. Je hebt ook wel eens even een pauze nodig van alles. Last een chilldag in, doe iets waar JIJ zin in hebt. Bestel of maak lekker eten, kijk een leuke serie of film maar geef er aan toe, baal ook gewoon even van je situatie. Het eraan toegeven zorgt er bij mij vaak voor dat ik daarna met frisse zin er weer tegenaan kan en relativeer. Vandaag een kutdag, morgen weer een wat leukere!

Maak een happy list | Dit is iets wat ik heel leuk vindt om te doen en vaak op mijn blog of notities kladder door de maand heen. Maak elke dag een klein lijstje met dingen waar je die dag blij van werd. Dit hoeft echt geen A4-tje vol maar bedenk er bijvoorbeeld drie. Een kleine reminder om stil te staan bij dingen die wel goed gingen en waar je blij van wordt! Een knuffel van je huisdier, een lekkere maaltijd of een leuk appje wat je kreeg? Schrijf ze in een klein schriftje. Niet alleen fijn om nu te doen maar ook heel leuk om terug te kijken!

Kijk naar wat je wel kunt | Je maakt het leven zoveel leuker als je naar de dingen kijkt die je nog wel kunt (al is het soms nog zó moeilijk) er is altijd wel iets! Wanneer je aan iets negatiefs denkt, bekijk dan opties om er iets beters van te maken. Naar een festival toegaan zonder hulpmiddelen is voor mij niet weggelegd. Maar rondsjezen in mijn scootmobiel, ergens neerploffen op een kleedje en zo een paar uurtjes meekrijgen is soms wel een optie. Daar word ik heel erg blij van! 

Relativeren kan je leren | Hoe groot jouw probleem of situatie ook is, het kan altijd erger. Af en toe even stilstaan bij het feit dat het nu eenmaal zo is maar ook nog veel erger zou kunnen zijn laat mij relativeren. Je lost je probleem er natuurlijk niet mee en betekent ook zeker niet dat je situatie niet erg is. Misschien een gekke gedachte maar dit helpt mij soms echt.

Benoem je probleem, hoe klein of groot ook! | Soms geeft het je echt rust en ruimte om hulp in te roepen van iemand anders of gewoon even je verhaal te kunnen doen. Je hoeft niet alles alleen te doen, even zeuren of je gedachten delen kan echt heel fijn zijn. Daarna ben je het deels kwijt en is je negatieve gedachte een stuk minder. Ook als je positief probeert om te gaan met een situatie mag je je wel eens negatief ergens over uit laten. Positief zijn is in mijn beleving niet enkel het roepen over dat je ergens positief in staat. Iedereen baalt of zeurt wel eens dus waarom zou dit niet mogen als je heftige dingen meemaakt. Juist je omgang met de gang van zaken en het benoemen maakt je probleem soms al een stuk dragelijker. En daar hoort even lekker zeuren of klagen ook echt bij. Zo krijg je ruimte in je hoofd om oplossingen te zoeken of om op een andere manier met de situatie om te gaan.

Een fijne plek | Maak je kamer of huis een fijne plek om te zijn en waar je rust vind. Ruim op, haal lekker eten en zorg voor dingen waar je blij van wordt. Een plek waar je kunt relaxen met een goed boek of een film en bijvoorbeeld je gedachten van je af kunt schrijven. Juist als je een plek hebt waar je je goed voelt kun je je negatieve vibes even vergeten.

Huisdieren | Mocht je zijn opgegroeid met huisdieren zal je vast herkennen dat een kat of hond je allerbeste maatje kan zijn. Als je verdrietig bent komen ze bij je, je hoeft niks te zeggen. Ben je blij dan zijn hun ook blij. Bovendien klets je tegelijkertijd de hele dag van je af, wat je misschien niet met iemand zou delen doe je al snel wel met je huisdier. Ik zou echt niet zonder onze hond Fender kunnen. Hij geeft mij zoveel blijdschap, troost en liefde. Daarnaast maak je met een hond misschien vaker wandelingen en moet je vaker de deur uit voor beweging. Win-win!

Wat zijn jouw tips om met tegenslagen om te gaan?

1 reactie op “Omgaan met tegenslagen, hoe doe je dat?”

  1. Jelske Oosterhof

    Wat prachtig geschreven van je! Dit is precies hoe het is.
    En de tips die je beschrijft zijn ook zeker handig en mooie hulpmiddelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.