Thuis studeren, mijn ervaringen en tips

THUIS STUDEREN

Thuis studeren, voor de een is het ideaal en de ander moet er niet aan denken. Ik ben helaas genoodzaakt om thuis een studie te doen en liever had ik dit toch op een normale MBO gedaan. Er zitten voor – én – nadelen aan. Je mist behoorlijk het sociale leven maar er zitten ook onwijs veel voordelen aan thuis studeren zoals je eigen tijd indelen.

Inmiddels ben ik alweer bijna klaar met mijn opleiding gewichtsconsulente via de LOI. Ik ben bezig met het laatste gedeelte en ik hoop binnenkort mijn papiertje op te mogen halen. Ik vind zelf de LOI een erg fijn instituut, ze reageren snel op vragen en je hebt zelfs de mogelijkheid om met medestudenten te sparren over opdrachten. Discipline én doorzettingsvermogen zijn behoorlijk belangrijk wil je je studie afronden. Hoe je het beste je thuisstudie kunt voltooien? In dit artikel deel ik tips die mij helpen!

Plannen
Voor een thuisstudie staat vaak een x aantal maanden waarin je de opleiding klaar moet hebben. In die maanden heb je toegang tot het online systeem, kun je vragen stellen aan een docent en heb je de mogelijkheid om je opdrachten in te leveren. Een planning creëert overzicht en ruimte om af en toe te schuiven met je leerstof. Bekijk elke maand opnieuw of je planning realistisch was zo voorkom je dat je in tijdnood komt. Ik heb mijn opleiding bijvoorbeeld moeten verlengen vanwege ziekenhuis opnames. Desondanks heb ik door de planning die ik had gemaakt alsnog ruimte en loop ik niet meteen vast. Een paar maanden extra is gelukkig te overzien. Zelf heb ik geen vaste dagen waarop ik aan mijn studie werk, ik probeer wel 2 a 3x per week minimaal een uur eraan te zitten.

To do lists
To do lists + plannen = overzicht! Zoals ik bij plannen al vertelde maak ik elke maand een planning en probeer ik 2 a 3 keer per week minimaal een uur eraan te zitten. Doordat sinds de laatste MS schubs mijn concentratie 0 is ga ik niet zo snel als een gezond persoon. Ik maak iedere keer dat ik aan mijn studie zit een to do list met punten die ik die dag af wil hebben. De ene keer heb ik dit af, soms niet en schuift het op naar de volgende keer. Ik probeer het te beperken tot 5 punten, realistisch blijven is belangrijk. Je merkt vanzelf wanneer je teveel wilt op 1 dag. Belangrijk is ook om 1x per uur een break te houden. Ga even een kopje thee drinken of loop een rondje!

Samenvatten
Ik heb zelf enkel ervaring met de LOI waar ze de studie stof vrij logisch hebben ingedeeld en je automatisch samenvattingen aan het maken bent. Ik kan iedereen aanraden om de stof per hoofdstuk samen te vatten. Hierdoor onthoud je beter, neem je de stof beter op en kijk je makkelijker in jouw omschrijving terug wanneer je moet leren voor een toets of inzendopgaven.

Huiswerk
Niet bij elke studie is het verplicht om opdrachten die in je lesstof staan in te leveren, maar ik kan het je wel aanraden. Wanneer je je huiswerk hebt ingeleverd krijg je dit nagekeken en wel weer terug. Hierin staan vaak opmerkingen bij jouw antwoorden of over hoe je iets hebt omschreven. Je kan hier ook weer iets van leren dus bekijk als het even kan altijd je studieresultaten.

Kies iets leuks!
Misschien wel de belangrijkste tip – of je nu thuis studeert of aan een reguliere MBO/HBO –  kies iets leuks! Het is bij de meeste (online) studies mogelijk om een studie gids te downloaden of te ontvangen via post dus maak hier zeker gebruik van! Zeker wanneer je thuis een studie doet (en dus makkelijker afleiding kan vinden) is het belangrijk dat je motivatie hebt bij het doen van je studie.

Ik ben in ieder geval blij dat ik alsnog een studie kan doen en ik hoop met dit artikel wat meer duidelijk te hebben gemaakt wat betreft thuisstudies!

Zou jij een thuisstudie of cursus kunnen volgen?

3 reacties op “Thuis studeren, mijn ervaringen en tips”

  1. Ik ben zelf ook aan het denken om een thuiscursus te doen, aangezien een gewone opleiding toch moeilijk is met de MS. Bedankt voor de tips!

  2. Tof dat je dit doet! Ik heb zelf ook een studie van de LOI gedaan, maar dat was een cursus en geen echte opleiding. Gelukkig kan ik wel gewoon buitenshuis studeren, maar ik vind dit inderdaad echt ideaal voor mensen bij wie dat niet mogelijk is.

  3. Handige tips, je hebt inderdaad veel discipline nodig! Voor mij is thuis studeren een uitkomst en heb er bewust voor gekozen omdat het school systeem voor mij niet werkte.. daarom heb ik besloten om het zelf te doen via het NHA. Het bevalt mij heel erg goed! Ik heb er geen moeite mee dat ik niet in een klas zit ofzo, er zjjn gelukkig meerdere manieren om sociale contacten op te doen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.